De verantwoorde fokker legt een belangrijke basis voor de pups en doet er alles aan om de opvoeding en socialisatie zo goed mogelijk te laten verlopen en de juiste oudercombinatie en te selecteren.

Ook bij het zoeken naar de toekomstige eigenaren is het belangrijk goed te oriënteren en te weten te komen wat de eigenaar in een hond zoekt, hoe de leef- en gezinssituatie is en of ze de hond ook kunnen bieden wat hij/zij nodig heeft.

Dan komt de grote vraag welke pup past bij welke eigenaar en hoe vind u de juiste match?

 

Puppy-test: De test word afgenomen in de 6e week. Dit is de meest ideale leeftijd om de pups te testen. Het zicht, coordinatie vermogen en de motoriek zijn dan voldoende ontwikkeld. Bovendien zijn juist op die leeftijd de drang om te vluchten en de neiging tot toenadering met elkaar in evenwicht, zodat de test een optimaal beeld geeft van de persoonlijkheid van de pup.  

Laat de fokker geen puppytest afnemen dan kunt u als pupkoper zelf een puppytest bij ons aanvragen. U kunt een voorkeur hebben voor meerdere pups of u wilt zekerheid of deze pup ook bij u past en waar de aandachtspunten bij uw pup liggen. Een puppy-test is een goede optie bij het maken van uw keuze.

Bij de puppy-test krijgt de fokker of toekomstig eigenaar een goed beeld van het karakter van elke pup. In de roedel, of in het bijzijn van de fokker, laten pups vaak ander gedrag zien dan individueel en met een, voor hun, onbekend persoon.

De pups worden getest op diverse zaken zoals werklust, open of gesloten voor nieuwe situaties, herstelvermogen, motivatie, gereserveerd of open/vrij karakter, jachtinstinct, explorerend vermogen, volger of zelfstandig, bijtdrempel, gevoeligheid etc.

Na de test ontvangt de aanvrager van iedere geteste pup een rapport met een plaatsingsadvies.


 

Gedragstest of Karaktertest: Voor u besluit om met de hond te fokken heeft u diverse testen nodig. Gezondheidstesten en testen op erfelijke afwijkingen zijn eigenlijk de meest bekende, maar ook het karakter kan bepalend zijn of de hond geschikt is om mee te fokken. Bij het testen wordt er gekeken naar aangeleerd en aangeboren gedrag, trainbaarheid, zelfstandigheid, rastypische karaktereigenschappen, etc. De meest ideale leeftijd is er niet. Wel moet de hond volwassen zijn of de leeftijd volgens het fokregelement hebben bereikt om ingezet te worden. (vaak zijn  ze dan nog niet volwassen)