Wolfhond (zonder S geschreven) is een algemene benaming voor de verschillende typen en hebben allen een eigen 'gebruiksaanwijzing'. We benoemen ze dan ook per type/ras.
Een algemeen beeld kunnen we hier echter wel geven.
De fijne kanten!
1. Schitterend uiterlijk dat sterk aan de wolf doet denken.
2. Een trouwe kameraad en lief (vaak wat druk) voor eigen kinderen.
3. Een knuffelbeer voor het eigen gezin.
4. Redelijk tot zeer tolerant naar andere eigen honden. of huisdieren, mits van pup af aan gesocialiseerd.
5. De WH heeft weinig gezondheidsproblemen als uw wolfje bij een "goede" fokker vandaan komt zie fokken en erfelijke afwijkingen
Reden om toch nog even na te denken, of al de pluspunten opwegen tegen de mindere kanten van de Wolfhond.
1. Ze zijn vaak laat zindelijk (1,5 jaar is geen uitzondering en sommige blijven viezeriken).
2. Slopen is een echte wolfhond hobby, (lange) gevarieerde wandelingen en denkspeeltjes
is een must maar ook voldoende rust. Geef ze eens wat om te slopen zoals knuffels, boomstammen, takken, handdoek, kartonnen dozen o.i.d. Geestelijk en lichamelijke uitdagingen zonder de hond te overvragen en voldoende rust houdt ze in balans en zelfs dan kan de behoefte tot slopen nog groot zijn.
3. Hoewel ze zeker wel kunnen en willen leren bepaald de wolfhond toch echt zelf of 'ie er beter van wordt' en er het nut van in ziet. Verwacht absoluut geen slaafse hond!!
4. Het gereserveerde, nog natuurlijke karakter, in veel wolfhonden moet u weten te waarderen. Hun wantrouwende aart dat vele wolfhonden bezitten kan een belemmering zijn in uw leven. Wees hier van bewust.
5. Veel wolfhonden hebben het eerste jaar moeite met de auto. Spugen, kwijlen en zelfs diarree komt voor. Socialiseer goed, pas uw rijstijl aan en heb geduld. Zorg dat de bestemming van de autoritten voor de hond, zeker in het begin, leuk zijn.
6. De wolfhond heeft vaak een obsessie voor voer en zelfs in een onderdanige houding zal hij toch kenbaar maken dat hij liever niemand in de buurt heeft door te grommen en zelfs zijn lip te trekken. In een lage houding straffen of voer afpakken is dus echt uit den boze. (kijk eens naar wolven pups en volwassenen)
7. Wolfhonden verharen het hele jaar met 2 echte ruiperioden. Sommigen gaan naar de trimsalon.
8. Op een leeftijd tussen de 1 en 3 jaar kan het gedrag flink veranderen naar andere honden en agressie naar hetzelfde geslacht zeker bij teven komt vaak voor. De meeste herplaatsers bevinden zich in deze leeftijd. Ze puberen later en langer dan de gemiddelde hond.
9. Meerdere teven geeft vaak op latere leeftijd flinke knokpartijen dat zich niet (zoals met reuen)
vaak wel oplost. Veel teven zitten hierom gescheiden of worden herplaatst. (same sex aggression)
10. Alleen zijn is niet iets wat een wolfhond makkelijk accepteert. Het zijn roedeldieren!
Een goede opbouw in het alleen leren blijven in het begin geeft geen garanties dat dit zo zal blijven.
Sommige kunnen een aantal uur alleen zijn (vaak met een andere hond erbij) en andere hebben na lang oefenen hun tax bereikt met een half uurtje alleen zijn.
Een bench of kennel is hier niet altijd de uitkomst. Voor u misschien wel maar NIET voor de hond.
11. Veel wolfhonden hebben namelijk moeite met opsluiting. Dit maakt de bench dan ook niet een vanzelfsprekend hulpmiddel voor de hond. Leer de bench positief aan met veel tijd en geduld in de uitbouw hiervan. Ook goed aangeleerd kan (iets) later nog fout gaan.
Uitbreken kan diverse oorzaken hebben (zie hand-out punt 14) waarbij ze zich goed kunnen verwonden omdat ze een zeer sterke wil en doorzettingsvermogen hebben. Het aanschaffen van een stevigere bench is hier NIET de oplossing. Het voorkomt misschien uitbreken maar u haalt hiermee niet de emotie achter het uitbreken weg. Wees altijd bewust van hun emotie en let op hun welzijn.
Wilt u perse gebruik maken van de bench om slopen te voorkomen en in huis geen plas of poep willen ruimen dan is een wolfhond niet geschikt voor u.
12. Zoals gezegd zijn ze vindingrijke uitbrekers. Zorg voor een hoge omheining (2m) dat bij voorkeur aan de bovenkant 45° naar binnen helt. Voorkom het plaatsen van spullen vlakbij het hekwerk om klimmen en overspringen te voorkomen. Zorg er ook voor dat ze niet onder het hek door kunnen graven door hekwerk in te graven of betongaas netten net onder de grond in te graven.
13. Graven in de tuin zijn geen kuiltjes maar vaak complete holen. Kunnen ze niet in deze behoefte worden voorzien dan zullen vele uw bankstel, bloembakken en anders wat hun uitkomt hiervoor gebruiken. Een behoefte die bij de fanatieke graver namelijk niet weggaat ook al is uw tuin vol gelegd met stenen en kunstgras.
14. Uitbreken vanuit huis is iets wat veel te vaak wordt onderschat. Zoals gezegd zijn ze zeer vindingrijk, slim, volhardend en hebben vaak een grote motivatie om iets ook voor elkaar te krijgen.
Deuren openmaken, zich door een op een kier staand raam (op een hogere verdieping) wringen, door een ruit springen, uit de bench breken, etc. We hebben het allemaal al in de praktijk meegemaakt.
Hierdoor hebben we ook een hand-out opgesteld die iedere fokker of eigenaar van een te herplaatsen wolfhond kan uitprinten en aan de nieuwe eigenaar mee kan geven.
15. Door hun behoefte aan geestelijk en lichamelijke ruimte met hun vaak energieke aard is huisvesting in een appartement iets waar u goed over na moet denken. Het ene ras kan dit beter aan dan het andere ras en ook daar zitten weer individuele verschillen in.
Deze punten zijn de voornaamste aandachtspunten die we willen benoemen.
U kunt ze in meer of mindere mate verwachten bij ieder wolfhonden ras / type.
Behoeftes en karaktereigenschappen haal je niet zomaar even uit ze door dit 'eruit te trainen' of af te straffen.
Besef dit goed voordat u een wolfhond in uw leven opneemt en laat de wolfhond niet de dupe worden van 'het zal wel meevallen'
Ga uit van het ergste en het valt nooit tegen.
In haar boek 'verhalen uit mijn leven met Wolfhonden' geeft Marina Eggermont mooi weer waarom we als trotse bezitters van Wolfhonden zo gek zijn op ze maar ook wel eens gefrustreerd kunnen raken van ons grootste bezit.
Klik op haar boek om het direct te bestellen.