Onder de oertypes vallen rassen uit FCI rasgroep 5 met een eeuwenoude geschiedenis. Sommige rassen bestonden enkele duizenden jaren geleden al. Omdat niet al deze rassen worden ondersteund door een rasvereniging, helpt Wolfdog SOS hen wanneer nodig.

We onderscheiden in deze catagorie twee groepen: de groep die erkend wordt door de FCI  en een groep niet erkende rassen en kruisingen.

FCI groep
De oertypes die erkend zijn, vallen in de meeste gevallen onder rasgroep 5: Oertypen en spitzen.

Voorbeelden van oertypes zijn: elandhond, Canaänhond, Groenlandse hond, västgötaspets en een aantal laika variëteiten.

Deze groep bevat een breed scala aan diverse types. Onder andere jachthonden, sledehonden en herders vind je in deze groep. Ook qua uiterlijk is deze groep erg divers.
Veel van deze honden worden ondersteund door een rasvereniging.
SCANDIA is de rasvereniging die veel oertypen vertegenwoordigd.

Niet erkende groep
De niet erkende groep bestaat uit rassen die niet op het vaste land van Europa erkend zijn, kruisingen met oertypes en staathonden met een passend karakter en/of uiterlijk.
Voorbeelden van niet erkende oertypes: Tamaskan, Northern Inuit, Indian dog, diverse wolfhond type, coydog en de niet erkende laika variëteiten.


Deze niet erkende groep wordt vaak niet ondersteund door een rasvereniging. In sommige gevallen is er een groep van liefhebbers die kunnen ondersteunen bij uitdagingen en herplaatsingen. Indien dit niet het geval is, kan Wolfdog SOS ondersteunen.

 

 

De meeste wolfhonden zijn  een kruising met diverse oertypen zoals de wolfhond op de foto.

Zij is een kruising met de husky, malamute, elandhond en herder.

Is een oertype iets voor mij?
Voor vrijwel iedere liefhebber van het zelfstandige type is er wel een oertype te vinden die bij hem of haar past.
Doordat de karakters zo verschillend zijn, is het bij deze groep ontzettend belangrijk om je huiswerk te doen. De zachtaardige samojeed is niet te vergelijken met de felle banseji of de terughoudende Podenco. Zorg er dan ook voor dat je enkele honden van het betreffende ras in het echt leert kennen en niet alleen online , voordat je overgaat tot aanschaf van een pup of herplaatser.

Kun je wel wat hulp, training en/of begeleiding gebruiken met je oertype?

Neem vrijblijvend contact op met ons, dan kijken we graag met je mee.