De Tamaskan is ontstaan uit de Utonagan, de Duitse herder, verschillende Wolf- en Poolhonden.

Het is een ras in opbouw en is een sociale, aanhankelijke en vriendelijke hond met een fijn karakter om recreatief mee te wandelen en te sporten.

Ze worden graag zoveel mogelijk betrokken in het gezinsleven. De meeste honden zijn erg aanhankelijk en gedragen zich als schoothondjes ondanks hun grote formaat. De meeste Tamaskan zijn redelijk open tegenover vreemden hoewel sommige iets terughoudend kunnen zijn. Erge terughoudendheid, zoals je die vaak bij de Saarlooswolfhond ziet, is niet gewenst en het moedige van de Tsjeschoslowaakse Wolfhond bezit deze hond ook niet. De Tamaskan hoeft geen allemansvriend te zijn die zelf met iedereen contact zoekt, maar het is ook zeker niet gewenst dat ze angstig zijn voor vreemde mensen of terugdeinzen wanneer er contact gezocht wordt met hen. Als waakhond is het ras niet geschikt, sommige Tamaskan zullen ook zelden niet blaffen.

Als er iets is waar het overgrote deel van het ras een hekel aan heeft is het wel alleen blijven. De Tamaskan is het liefst 24 uur per dag samen met de roedel. Voor de eigenaar van een Tamaskan is het dan ook van belang om het alleen zijn vanaf pup af aan heel rustig op te bouwen. Dit zal niet altijd even makkelijk gaan, er is veel geduld voor nodig. Er moet dan ook rekening gehouden worden met verbouwingen van het huis, huilconcerten en zelfs uitbraakpogingen van de hond. Een bench is niet altijd juiste de oplossing.  Dit ras is om deze reden daarom zeker niet geschikt voor mensen die vaak van huis weg zijn vanwege werk of andere redenen. Natuurlijk is het wel mogelijk om de hond aan te leren enkele uren alleen te zijn, dit kan bij sommige Tamaskan veel moeite en tijd kosten.

De Tamaskan is in tegenstelling tot de meeste Wolfhonden wel makkelijker mee te nemen op vakantie, visite of gewoon mee op stap.

 

Kortom een heerlijke 'huis Wolfhond' met een prachtig voorkomen en ik ben dan ook trots om 2 jaar voorzitter te zijn geweest van de Nederlandse Tamaskan Club  (NTC)