Beginpagina » Vachtverzorging

Wat is trimmen nu precies ?

Hier een korte en duidelijke uitleg van trimster Dirkje Syperda van

Trimsalon Sparkle.

 

 Met trimmen wordt eigenlijk gewoon bedoeld, het knippen, effileren, plukken, scheren, uitdunnen, ontwollen en modeleren van de vacht. Voor bijna iedere hond is het van belang om regelmatig naar de trimmer te gaan. Zo niet voor het in model brengen, dan wel voor het onderhouden van de vacht. De oude vacht wordt hierbij verwijderd zodat de nieuwe vacht zonder belemmering kan groeien. Iedere vacht heeft zijn eigen trim techniek nodig. Hieronder zal ik daar meer over vertellen. Naast de behandeling die uw hond nodig heeft, worden ook de oren haar vrij en schoon gemaakt, nagels worden geknipt (indien nodig natuurlijk) en kunnen de anaal klieren geleegd worden (Dit doe ik persoonlijk in de trimsalon alleen als de hond & baas ermee bekend zijn en/of er typische volle anaal klier symptomen zijn)

Over de verschillende trim behandelingen die er zijn en waarom deze bij mijn hond toegepast ?

Ontwollen:                                 Yoeri-4.jpg               

 Sommige honden hebben een dikke, wollige ondervacht. Deze wordt na het wassen met een kam en borstel eruit gehaald, om klitten en vervilten te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn:  Berner Sennen hond, Golden retriever, collie, Witte Herder, Duitse herder  maar bijv.

Ook sommige Wolfhonden hebben tijdens de rui een professionele aanpak nodig!!

 

Wassen en/of  een borstelbeurt:

Uiteraard kunnen honden met hun baasje ook alleen komen voor een wasbeurt en of een borstel beurt. Iedere hond moet op tijd gekamd worden en/ of geborsteld worden.Veel mensen vinden het moeilijk om hun hond te borstelen of er word gedacht dat er goed

 geborsteld word en blijkt eigenlijk alleen de deklaag netjes geborsteld te zijn. Hierdoor kunnen een aantal nare problemen ontstaan. Sowieso krijgt de hond uiteindelijk  last van broeierige klittende plekken in de vacht een ideaal voor parasieten en kunnen er zich smetplekken voordoen op de huid, helaas worden deze vaak pas ontdekt wanneer deze behoorlijk groot zijn geworden en de haren zo goed als verdwenen zijn.

 


Knippen en scheren:

Dit is het inkorten van de vacht. Dit kan doormiddel van een tondeuse of schaar.

Hierbij kun je denken aan Boomers, Shit-zu, maltezers, poedels etc.


Plukvacht:                2013-07-17095146-5.jpg   

Dit is voor de ruwharige vachten.

Denk hierbij aan de Cairn Terriër, Ruw harige Teckel, Jack russel etc. Ook kruisingen kunnen een plukvacht hebben.           

Het plukken van een hond klinkt misschien wat vreemd in de oren. Bij het plukken van een dier denken we immers gelijk aan het kaal plukken van een kip. Het plukken van een hond heeft hier niks mee te maken. Bij het plukken worden alleen die haren verwijderd, die ook daadwerkelijk los zitten. Het plukken behoort de hond absoluut geen pijn te doen.

Is plukken echt nodig?

Ja, bij plukhonden is het plukken van de vacht echt een noodzaak. Doe je dit namelijk niet, dan krijgt de hond enorme jeuk. De hond zal zich gaan krabben tot bloedens toe. Niet iedere plukhond kan trouwens tegen het plukken. Soms ontstaat er een irritatie na het plukken die ernstige vormen kan aannemen. Dit zie je bij honden met een gevoelige huid zoals de west highland white terriër. Soms wordt er voor voor gekozen de hond te scheren, zoals bij huidirritaties en andere medische problemen. Soms wil de mens het zelf. De vacht zal als reactie hierop van structuur veranderen en zachter worden. Soms krijgt de hond meer jeuk, maar uiteindelijk verdwijnt dit ook weer. Dit is echter niet altijd het geval. Scheren van een plukvacht geeft dus geen garantie dat het haar blijvend veranderd. In gevallen van irritaties is scheren in plaats van plukken soms wel noodzakelijk.

Strippen: het strippen is net als plukken, het verwijderen van dood haar. Bij deze vorm wordt de helft van de bovenvacht verwijderd.


Puppy's, en oudere honden ?

Vaak word de trimbehandeling tot een jaar en ouder uitgesteld voor honden omdat er gedacht word dat ze nog te jong zijn voor een trimbehandeling. Puppy's kunnen bij mij in de trimsalon komen vanaf 3 maanden en het liefst heb ik ze voor de 3 maanden al een aantal keer in de salon gehad om zoveel mogelijk te wennen aan het apparatuur en de omgeving. Hier word bij mij vrijblijvend tijd voor gemaakt. Ook geef ik altijd advies mee om thuis ook oefeningen te gaan doen met uiteraard een lekkere en of leuke beloning. Dit zorgt ervoor dat de pup gewend is, voor we überhaupt aan een volledige trimbehandeling beginnen.

Het komt ook steeds vaker voor dat er oudere honden in de trimsalon komen die bijvoorbeeld daarvoor nog nooit bij een trimsalon zijn geweest. Deze honden zijn vaak niet meer zo onder de indruk van dingen waardoor ze makkelijker wennen aan de omgeving en de geluiden binnen de salon. Tevens zegt dit niet dat deze honden er niet tussen kunnen zitten! Dus zal er altijd de tijd voor genomen worden.


Gereserveerde rassen ?

Eigenaren van gereserveerde rassen komen vaak niet in een trimsalon terecht. Omdat ik dit erg jammer vind ben ik mij juist hierin gaan specialiseren, want ik vind het heel belangrijk dat ook deze honden aan de juiste vacht verzorging toe komen. Heeft u zo'n hond? En wilt u het toch proberen dan word hier ook de tijd voor genomen. Vaak vinden juist deze honden het prettig wanneer de baas er bij blijft voor het extra steuntje.  Tevens is mijn vriendin “kynoloog” bereid om bij extreem gedrag voor een meer prijs van € 5 te begeleiden. Voor deze honden worden er naderhand geen andere honden ingepland dus we hebben alle tijd! 

Een voorbeeld van deze rassen betreft o.a :  

Windhonden

Chihuahua's

Wolfhonden

Herders

Valt uw hond niet onder deze ras groepen maar vetoont hij/zei toch gereserveerd gedrag waardoor het u belemmerd om naar de trimsalon te komen, ook dan hoor ik het graag. En proberen we samen tot een oplossing te komen.

 Je kunt mij vinden op www.trimsalonsparkle.nl Bij mij in de trimsalon word er tijd voor u en uw hond genomen. Ook bent u altijd welkom voor een kennismaking en en bij vragen, hoor ik deze graag